basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Alkoholik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto cud-miód nie dla dzieci

Alkoholik

Składniki:

Alkoholik

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 6 białek
  • 1 aromat migdałowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1 paczka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek

 

  • 1/4 litra wódki
  • 1 paczek biszkoptów

 

  • Na polewę 1 tabliczka czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Alkoholik
Mak sparzyć gorącym mlekiem i odsączyć. Ubić pianę z białek do której potem dodać cukier,mąkę ziemniaczaną,mak,wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wszystko wyłożyć na tortownicę posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą,piec około 20-30 minut w temperaturze 220 stopni C.
Budyń ugotować i dodać żółtka,ostudzić.Masło utrzeć z cukrem i dodać wystudzony budyń. Na upieczone ciasto położyć krem. Każdy biszkopt umoczyć w wódce i położyć na krem.Po upływie pół godziny nałożyć polewę z czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej.