Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Bakaliowiec Danusi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto pełne bakalii

Bakaliowiec Danusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowiec Danusi

 

  • jajka - 3 szt
  • mąka -4 łyżki
  • cukier - 100 g
  • mieszanka skórek - 100 g
  • skórka z cytronu - 100g
  • żurawina suszona - 100 g
  • migdały słupki - 100 g
  • orzechy włoskie - 100 g
  • wiśnie kandyzowane - 100 g
  • słonecznik łuskany - 100 g
  • śliwki suszone - 200 g
  • morele suszone - 100 g
  • przyprawa do piernika -1 opak
  • aromat do ciasta- dowolny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bakaliowiec Danusi
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozbełtane jajka, wymieszać. Formę do keksu, wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę bakaliową do formy, dobrze docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 stop, przez godzinę. Ostudzony bakaliowiec, posypać cukrem pudrem.
Bakaliowiec Danusi
Do miski zostały włożone pokrojone bakalie
Bakaliowiec Danusi
Przyprawa do piernika została wymieszana z mąką i cukrem
Bakaliowiec Danusi
Bakalie wymieszane ze składnikami sypkimi i jajkami
Bakaliowiec Danusi
Bakaliowiec został upieczony i ostudzony