Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Amarantusowy chlebek na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeży chlebek upieczony z ziarnami amarantusa, orzechami, wiśniami na typowej mące chlebowej. Wybornie smakuje na śniadanie. Dodatkiem mogą być białe sery lub domowe dżemy i konfitury.

Amarantusowy chlebek na miodzie

Składniki:

Amarantusowy chlebek na miodzie

 

Sposób przygotowania:

Amarantusowy chlebek na miodzie

1.

Amarantusowy chlebek na miodzie
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.

2.

Amarantusowy chlebek na miodzie
Dosypanie orzechów, amarantusa, płatków owsianych i wiśni

Dosypać pistacje, amarantus, płatki owsiane, orzeszki piniowe oraz wiśnie suszone, wymieszać.

3.

Amarantusowy chlebek na miodzie
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką.

4.

Amarantusowy chlebek na miodzie
Wlanie miodu spadziowego i ponowne wymieszanie

Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką.

5.

Amarantusowy chlebek na miodzie
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Amarantusowy chlebek na miodzie

Wlać letnią wodę.

7.

Amarantusowy chlebek na miodzie

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

8.

Amarantusowy chlebek na miodzie

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Amarantusowy chlebek na miodzie

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut.

Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Amarantusowy chlebek na miodzie

Wystudzić na kratce.

11.

Amarantusowy chlebek na miodzie

Smacznego !


Tagi:

chleb