Sposób przygotowania:
Amarantusowy chlebek na miodzie1.

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
2.

Dosypać pistacje, amarantus, płatki owsiane, orzeszki piniowe oraz wiśnie suszone, wymieszać.
3.

Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką.
4.

Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.

Wlać letnią wodę.
7.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !