Sposób przygotowania:
Amarantusowy chlebek na miodzie1.
 
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
2.
 
Dosypać pistacje, amarantus, płatki owsiane, orzeszki piniowe oraz wiśnie suszone, wymieszać.
3.
 
Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką.
4.
 
Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką.
5.
 
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
 
Wlać letnią wodę.
7.
 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
8.
 
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. 
Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
 
Wystudzić na kratce.
11.
 
Smacznego !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
