Sposób przygotowania:
Amarantusowy chlebek na miodzie1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
2.
Dosypać pistacje, amarantus, płatki owsiane, orzeszki piniowe oraz wiśnie suszone, wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką.
4.
Wlać miód spadziowy, za każdym razem mieszać łyżką.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Wlać letnią wodę.
7.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !