suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ambasador

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i łatwe ciasto na niedzielę.

Ambasador

Składniki:

Ambasador

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj;
  • 5 łyżek cukru;
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • Masa:
  • 4 żółtka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 i 1/2 szklanki mleka;
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 kostka masła;
  • łyżka kakao;
  • 15 dag rodzynek;
  • 1/2 szklanki orzechów;
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Ambasador
Składniki podane na biszkopt dokładnie ze sobą wymieszać, przelać do brytfanny i piec przez ok 35 min, w tem 180oC. Po upieczeniu wystudzić. Masa: żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/2 szklanki mleka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko razem ubić. 1 szklankę mleka podgrzać i wlać do niego ubite żółtka i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, dodać do niego wystudzony budyń i dalej ucierać. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i rodzynki, a do drugiej 1/2 szklanki orzechów i kwasek cytrynowy do smaku. Biszkopt podzielić na trzy części i masą przekładać poszczególne części.

Tagi:

biszkopt