reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto czekoladowe "Ambasador"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jeden z moich najstarszych przepisów- piekłam go jeszcze jako nastolatka, czyli dawno, dawno temu ;D

Ciasto czekoladowe "Ambasador"

Składniki:

Ciasto czekoladowe "Ambasador"

 

  • Ciasto kakaowe:

 

 

  • 250g cukru

 

 

  • 30g ciemnego kakao ( z wiatraczkiem)

 

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( nie za kopiate i nie płaskie)

 

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego ( można ominąć lub zastąpić ekstraktem)

 

 

  • Masa grysikowa

 

 

 

 

  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 2 galaretki czerwone

 

 

 

  • Polewa

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 3 łyzki wody

 

  • 2 łyżki kopiate kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe "Ambasador"

ciasto

Ciasto czekoladowe "Ambasador"
ciasto najlepiej piec na papierze do pieczenia, ułatwi nam to wyciąganie :)

Ciasto:

Ucieramy margarynę/masło na puszysto, dodajemy stopniowo cukier.

Do masy dodajemy po jednym żółtku- ucieramy aż masa zrobi się jasna, a cukier się rozpuści.

Wlewamy stopniowo mleko i przesianą mąkę razem z proszkiem i kakao- ucieramy tylko do połączenia się składników.

Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy już ręcznie.

Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut do suchego patyczka.

Ciasto wyjmujemy i studzimy.

Zimne rozcinamy na dwa blaty.

Ciasto można naponczować :)


W między czasie i rozpuszczamy galaretki w 900 ml gorącej wody, studzimy.

masa grysikowa

Ciasto czekoladowe "Ambasador"
masa grysikowa musi być gęsta, inaczej na cieście nam sie ropłynie

Przygotowujemy masę- czyli gotujemy grysik.

Zagotowujemy część mleka razem z cukrem, a w pozostałą ( około 0,5 szklanki) mieszamy z kaszą manną .

Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy przez 5 minut.

Kaszkę musimy ciągle mieszać, żeby się nam nie przypaliła.

Ugotowaną studzimy.

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimniej masy grysikowej, ucieramy i tak do połączenia obu składników masy.

składanie ciasta

Ciasto czekoladowe "Ambasador"
masę rozkłąda sie dość trudno, nie ma je za dużo

na dony blat wykładamy połowę masy grysikowej, na nią wylewamy tężejąca już galaretkę.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Na galaretkę wykładamy drugą połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim blatem

polewa

Ciasto czekoladowe "Ambasador"
Możemy użyć wcześniej podgrzaną gotową polewę,

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy przez 2-3 minuty.

Od razu możemy polać ciasto