Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe "Ambasador"ciasto
Ciasto:
Ucieramy margarynę/masło na puszysto, dodajemy stopniowo cukier.
Do masy dodajemy po jednym żółtku- ucieramy aż masa zrobi się jasna, a cukier się rozpuści.
Wlewamy stopniowo mleko i przesianą mąkę razem z proszkiem i kakao- ucieramy tylko do połączenia się składników.
Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy już ręcznie.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Zimne rozcinamy na dwa blaty.
Ciasto można naponczować :)
W między czasie i rozpuszczamy galaretki w 900 ml gorącej wody, studzimy.
masa grysikowa
Przygotowujemy masę- czyli gotujemy grysik.
Zagotowujemy część mleka razem z cukrem, a w pozostałą ( około 0,5 szklanki) mieszamy z kaszą manną .
Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy przez 5 minut.
Kaszkę musimy ciągle mieszać, żeby się nam nie przypaliła.
Ugotowaną studzimy.
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimniej masy grysikowej, ucieramy i tak do połączenia obu składników masy.
składanie ciasta
na dony blat wykładamy połowę masy grysikowej, na nią wylewamy tężejąca już galaretkę.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Na galaretkę wykładamy drugą połowę masy grysikowej, przykrywamy drugim blatem
polewa
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy przez 2-3 minuty.
Od razu możemy polać ciasto