Sposób przygotowania:
Ambasador wg Gosi
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier o dalej ubijamy, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Masę wylewamy na natłuszczoną tortownicę i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Gotowy biszkopt studzimy. MASA: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy i mieszamy z pozostałym mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy do gotującego się mleka mieszając. Gotujemy, aż zgęstnieje i studzimy. Margarynę lub masło ucieramy dodając porcjami zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao oraz rodzynki i dokładnie mieszamy. Krem wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy. Do drugiej masy dodajemy drobno pokrojone brzoskwinie, mieszamy. Jasny krem wykładamy i rozsmarowujemy na ciemnym kremie. Ciasto posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.