Sposób przygotowania:
Amerykańska zupa z kukurydzą
Ziemniaki gotuje ale nie całkowice. Tak by mozna bylo jeszcze je do zupy wrzucic na 10 minut i zeby sie w niej dogotowały. W garnku rozgrzewam masło i oliwe, wrzucam pokrojona w kostke cebule i czosnek oraz papryke w paseczki. Dorzucam por w krażki i kawałki selera. Zalewam bulionem. Zagotuje a potem razem pod przykryciem zupa ma sie gotowac ok 10 minut. Doprawiam pieprzem. Dosypuje odcedzone ziemniaki i kukurydze. Razem gotuje znowu ok 10 minut. Wlewam smietane. (moja niestety sie lekko zbiegła ale gdy bedzie to creme freiche lub smietana do zupy to napewno będzie miała ładną i aksamitna konsystencje). Doprawiam sola i pierzem. Na talerzu posypuje startym serem i paseczkami świeżej papryki. Mozna doprawic curry wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.
Romaneo