bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Amerykańska zupa z kukurydzą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zmodyfikowany lekko przepis znaleziony w książce Kuchnia Amerykańska. Fajna lekka zupka.

Amerykańska zupa z kukurydzą

Składniki:

Amerykańska zupa z kukurydzą

 

  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • seler naciowy 2-3 gałązki
  • 300 g kukurydzy (1 puszka)
  • 1 por
  • zielona papryka
  • ząbek czosnku
  • 650ml bulionu warzywnego
  • ok. szkl. śmietany najlepiej do zup lub creme freiche
  • 2 łzyki masła
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz biały
  • ser zółty starty

Sposób przygotowania:

Amerykańska zupa z kukurydzą
Ziemniaki gotuje ale nie całkowice. Tak by mozna bylo jeszcze je do zupy wrzucic na 10 minut i zeby sie w niej dogotowały. W garnku rozgrzewam masło i oliwe, wrzucam pokrojona w kostke cebule i czosnek oraz papryke w paseczki. Dorzucam por w krażki i kawałki selera. Zalewam bulionem. Zagotuje a potem razem pod przykryciem zupa ma sie gotowac ok 10 minut. Doprawiam pieprzem. Dosypuje odcedzone ziemniaki i kukurydze. Razem gotuje znowu ok 10 minut. Wlewam smietane. (moja niestety sie lekko zbiegła ale gdy bedzie to creme freiche lub smietana do zupy to napewno będzie miała ładną i aksamitna konsystencje). Doprawiam sola i pierzem. Na talerzu posypuje startym serem i paseczkami świeżej papryki. Mozna doprawic curry wtedy zupa zyska lekko orientalny smak.