akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Amerykańskie doughnutsy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Amerykańskie doughnutsy to po prostu pączki z dziurką, zamoczone np. w czekoladzie i posypane kolorową, słodką posypką. Bardzo smaczne! Polecam!

Amerykańskie doughnutsy

Składniki:

Amerykańskie doughnutsy

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 roztopiona w kąpieli wodnej czekolada mleczna
  • kolorowa, słodka posypka do obtoczenia pączków

Sposób przygotowania:

Amerykańskie doughnutsy
1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze ze sobą zmiksować za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawić przykryte ściereczką na około 2 godziny. 2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, ale rękami. Rozwałkować na gr. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, a następnie za pomocą kieliszka do wódki wykrawać małe kółeczka, w tych dużych kółkach. Pozostawić pączki na około 20 minut do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie olej rozgrzać w głębokim garnku do 175st.C. Smażyć z każdej strony do zbrązowienia. Każdy donut odsączyć na ręczniku papierowym i ostudzić. Zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i obtoczyć w posypce. Smacznego!