mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Amerykany (Amoniaczki)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne, bardzo podobne do ciasta biszkoptowego, leciutkie, najlepsze po dokładnym ostygnięciu.

Amerykany (Amoniaczki)

Składniki:

Amerykany (Amoniaczki)

 

  • Składniki na ok. 40 ciastek:

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Amerykany (Amoniaczki)
Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować. Na natłuszczoną blachę wykładać ciasto (około 1 łyżeczki na jedno ciastko), w bardzo dużych odstępach. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Można posmarować lukrem od płaskiej strony.