mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ananasek wg meli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto ananasowo - kokosowe , pyszneee .

Ananasek wg meli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananasek wg meli

 

  • Biszkopt:

 

  • 4 jajka
  • 4łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa :
  • 1 szklanka soku z ananasa ( sok z puszki )
  • budyń waniliowy
  • 0,5 szklanki mleka

 

 

  • Masa kokosowa
  • 200 g margaryny
  • 200 g kokosu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Ananasek wg meli
Pieczemy biszkopt : Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i ubijamy dalej na sztywno , dodajemy stopniowo po jednym żółtku i delikatnie ubijamy , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy aby powstała puszysta piana . Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut .

Ananasa kroimy w drobne kawałki układamy na biszkopcie .

Masa budyniowa : Sok z ananasa zagotuj , budyń rozrób w mleku i wlej do wrzącego soku dobrze mieszając . Ciepły wylej na biszkopt wyłożony ananasem .

Masa kokosowa : jajko ucieramy z cukrem , margarynę rozpuścić w garnku , do utartego jajka dodajemy kokos miksujemy i wlewamy ciepłą margarynę i- miksujemy . Całość przekładamy na masę budyniową . Zapiekamy w piekarniku aż kokos stanie się złoty około 10- 15 minut. Studzimy .
Ananasek wg meli
Ciasto w całości po upieczeniu .................
Ananasek wg meli
Ananasa układamy na upieczony biszkopt....
Ananasek wg meli
Masa budyniowo ananasowa pyszna :) .......
Ananasek wg meli
Masa kokosowa przed zapieczeniem , w piekarniku