marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ananasowa jambalaya.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Piersi opłukać i osuszyć.Pokroić w kostkę papryki,szczypior um- -yć i posiekać.Ryż dać na wrzącą wodę i ugotować.Mięso pokroić,usmażyć.

Ananasowa jambalaya.

Składniki:

Ananasowa jambalaya.

 

  • 200 g.piersi kurzych,
  • 2 torebki ryżu,
  • ananas z puszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 świeże papryki-zielona i czerwona,
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
  • łyżeczka ostrej,mielonej papryki,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ananasowa jambalaya.
Piersi kurze umyć,osuszyć i pokroić w kostkę.Warzywa umyć,po-
-kroić,usunąć gniazda nasienne,szczypior posiekać,ananas wyjąć
z puszki,osączyć i pokroić,jeśli jest w krążkach.Ryż w torebkach
dać na gotującą się wodę i gotować z 10-15 min.aż spęcznieje.Po
ugotowaniu wodę odlać,a ryż wyjąć z woreczków,przecinając je
wzdłuż nożem.Pokrojone mięso dać na rozgrzany olej w patelni i
przesmażyć ze wszystkich stron,następnie dodać ryż,przemieszać smażąc z 4-5 min.dodać pokrojony ananas,pap-ryki i szczypiorek,zamieszać,a pod koniec dać po łyżeczce kurkumy w proszku jak i papryki ostrej mielonej oraz soli i pieprzu
nie więcej jak szczyptę.Gotowe danie ryżowe przełożyć na talerze płaskie i podawać na obiad.

Tagi:

jambalaya ryż