Sposób przygotowania:
Ananasowa jambalaya.
Piersi kurze umyć,osuszyć i pokroić w kostkę.Warzywa umyć,po-
-kroić,usunąć gniazda nasienne,szczypior posiekać,ananas wyjąć
z puszki,osączyć i pokroić,jeśli jest w krążkach.Ryż w torebkach
dać na gotującą się wodę i gotować z 10-15 min.aż spęcznieje.Po
ugotowaniu wodę odlać,a ryż wyjąć z woreczków,przecinając je
wzdłuż nożem.Pokrojone mięso dać na rozgrzany olej w patelni i
przesmażyć ze wszystkich stron,następnie dodać ryż,przemieszać smażąc z 4-5 min.dodać pokrojony ananas,pap-ryki i szczypiorek,zamieszać,a pod koniec dać po łyżeczce kurkumy w proszku jak i papryki ostrej mielonej oraz soli i pieprzu
nie więcej jak szczyptę.Gotowe danie ryżowe przełożyć na talerze płaskie i podawać na obiad.
-kroić,usunąć gniazda nasienne,szczypior posiekać,ananas wyjąć
z puszki,osączyć i pokroić,jeśli jest w krążkach.Ryż w torebkach
dać na gotującą się wodę i gotować z 10-15 min.aż spęcznieje.Po
ugotowaniu wodę odlać,a ryż wyjąć z woreczków,przecinając je
wzdłuż nożem.Pokrojone mięso dać na rozgrzany olej w patelni i
przesmażyć ze wszystkich stron,następnie dodać ryż,przemieszać smażąc z 4-5 min.dodać pokrojony ananas,pap-ryki i szczypiorek,zamieszać,a pod koniec dać po łyżeczce kurkumy w proszku jak i papryki ostrej mielonej oraz soli i pieprzu
nie więcej jak szczyptę.Gotowe danie ryżowe przełożyć na talerze płaskie i podawać na obiad.