Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Ananasowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Karpatka to takie ciasto ,które chyba wszyscy lubią. Tym razem postanowiłam upiec trochę inną wersję tego ciasta, zamiast wody użyłam soku ananasowego , ciasto podczas pieczenia ładnie wyrosło, tworząc charakterystyczne pagórki.

Ananasowa karpatka

Składniki:

Ananasowa karpatka

Ciasto

Krem śmietanowo-ananasowy

  • 330 ml kremówki
  • 1 śnieżka
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 1 puszka ananasa
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dekoracja

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ananasowa karpatka

Ciasto

Do rondelka wlewamy sok ananasowy dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia,mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.

Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
Ciasto dzielimy na dwie części, tortownicę o śr.21cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy ok. 20 min w temp.170 stopni.

Masa śmietanowo-ananasowa

żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody,studzimy.
Ananasa blenderujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno ze śnieżką i cukrem pudrem,dodajemy ananasa dokładnie miksujemy,na końcu wlewamy żelatynę,mieszamy. Odstawiamy do stężenia do lodówki.

Przełożenie: na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy masę przykrywamy drugim,schładzamy.

Dekoracja

Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.