suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ananasowe krewetki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla smakoszy krewetek na słodko

Ananasowe krewetki

Składniki:

Ananasowe krewetki

 

  • 50 dag krewetek;
  • 25 dag ananasa
  • Sos:
  • 150 ml soku pomarańczowego;
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 3 łyżki octu winnego;
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 papryczka chili;
  • 2,5 łyżki cukru;
  • 1,5 cebule;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 kawałek imbiru

Sposób przygotowania:

Ananasowe krewetki
Krewetki obieramy, myjemy. Ananasa kroimy w kostkę. Papryczkę chili opłukujemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobniutko kroimy. Podobnie cebulę, czosnek i imbir kroimy bardzo drobniutko. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 150 ml zimnej wody, dodajemy sok pomarańczowy, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, posiekana papryczkę chili, imbir, cebulę oraz czosnek, gotujemy cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Dodajemy krewetki i pokrojonego w kostkę ananasa do gotującego się sosu. Podgrzewamy ok 30 minut. Najlepiej smakuje z ryżem.

Tagi:

sosy krewetki