Sposób przygotowania:
Ananasowe up-side-down Evy Longoria
10 dkg masła topimy na patelni. Dosypujemy 2/3 szklanki cukru i mieszamy do momentu kiedy cukier wchłonie cały tłuszcz. Masę przekładamy do okrągłej formy np. na tarte. Układamy odsączone plasterki ananasa.
Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masą. Dodajemy jajko i aromat. Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy na ułożone ananasy. Łyżką delikatnie rozprowadzamy ciasto na całej foremce i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Ciasto pieczemy przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto na 3-4 minuty zostawiamy w foremce a potem (póki jest ciepłe) wyjmujemy odwracając "do góry nogami".
Można podawać ciepłe z keksem bitej śmietany.
Smacznego!!
Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masą. Dodajemy jajko i aromat. Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy na ułożone ananasy. Łyżką delikatnie rozprowadzamy ciasto na całej foremce i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Ciasto pieczemy przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto na 3-4 minuty zostawiamy w foremce a potem (póki jest ciepłe) wyjmujemy odwracając "do góry nogami".
Można podawać ciepłe z keksem bitej śmietany.
Smacznego!!