misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ananasowe up-side-down Evy Longoria

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki "Eva's Kitchen: Cooking with Love for Family and Friends". Przepis podaje z moimi małymi zmianami.

Ananasowe up-side-down Evy Longoria Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ananasowe up-side-down Evy Longoria

 

  • 20 dkg masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
  • 7 plastrów ananasa z puszki

 

Sposób przygotowania:

Ananasowe up-side-down Evy Longoria
10 dkg masła topimy na patelni. Dosypujemy 2/3 szklanki cukru i mieszamy do momentu kiedy cukier wchłonie cały tłuszcz. Masę przekładamy do okrągłej formy np. na tarte. Układamy odsączone plasterki ananasa.



Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masą. Dodajemy jajko i aromat. Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto przekładamy na ułożone ananasy. Łyżką delikatnie rozprowadzamy ciasto na całej foremce i wyrównujemy powierzchnię.



Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Ciasto pieczemy przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto na 3-4 minuty zostawiamy w foremce a potem (póki jest ciepłe) wyjmujemy odwracając "do góry nogami".



Można podawać ciepłe z keksem bitej śmietany.

Smacznego!!
Ananasowe up-side-down Evy Longoria
odsączone plastry ananasa ułożyć na masie cukrowo-maślanej i polać ciastem
Ananasowe up-side-down Evy Longoria
Z pozostałych składników utzreć ciasto i wylać je delikatnie na ananasa

Tagi:

jajko jajka