Sposób przygotowania:
Ananasowiec
Przepis na biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywną pianę dodają po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku, a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Upiec w ok. 170 stopniach przez 25-30 min (aż do suchego patyczka).Przepis na masę: Ananasy odcedzić , ugotować budyń z następujących składników: sok z ananasów, mąka, budyń i cukier i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z żółtkami, a pod koniec ucierania dodajemy wystudzony budyń ananasowy, część ananasów z puszki ( ok. 1 puszka) kroimy w drobną kostkę, po czym wyduszamy z nich sok, aby masa nie była zbyt rzadka i dodajemy do masy i mieszamy. Następnie przekrajemy biszkopt na pół. Smarujemy spodnią część dżemem (dowolnym), nakładamy ¾ masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy wg uznania. Ja dekoruję bitą śmietaną i dostępnymi owocami. Porada: Z wierzchniej części biszkoptu zdzieram tą ,,skórkę” w tedy masa przykleja się i nie odchodzi od ciasta. A spód biszkoptu nasączam sokiem z wyciśniętych wcześniej ananasów zmieszanych z wodą. Ciasto po zrobieniu włożyć do lodówki. Smacznego