pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Ananasowo-daktylowe muffiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zrobiły furorę na rodzinnym spotkaniu

Ananasowo-daktylowe muffiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ananasowo-daktylowe muffiny

 

  • Na 25 muffinek:

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • puszka ananasa
  • 1/2 paczki suszonych daktyli
  • 2,5 szklanki startej marchewki

 

  • Na wierzch:
  • 3 serki homogenizowane naturalne
  • 2 cukry waniliowe
  • wiórki kokosowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ananasowo-daktylowe muffiny
Jajka roztrzepać z olejem w misce. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche - mąkę, cukier, sodę itd. Obraną marchewkę drobno zetrzeć, ananasa odsączyć i drobno pokroić. Daktyle posiekać. Suche składniki dodać do jajek. Wymieszać. Dodać marchewkę, ananasa i daktyle. Do muffinkowej foremki nakładać ciasto - prawie do maksymalnej wysokości. Piec w 160st przez 20 minut. Serki przełożyć do miski, dodać cukry waniliowe i wymieszać. Wsypać wiórki - ma być ich tyle, aby masa nie była za gęsta i dała się ładnie nakładać. Kokosową masę nakładać na wystudzone muffiny.
Ananasowo-daktylowe muffiny
W oddzielnych naczyniach mieszamy jajka i składniki suche
Ananasowo-daktylowe muffiny
Po połączeniu mas dodajemy marchewkę ananasy i daktyle
Ananasowo-daktylowe muffiny
Ciastem wypełniamy muffinkowe foremki do pełna