Sposób przygotowania:
Anansowiec
Biszkopt wykonanie:
•oddzielić żółtka od białek.
•żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem
•białka ubić z cukrem na sztywno
•żółtka dodać do ubitych białek
•stopniowo dodawać mąkę
•wszystka delikatnie wymieszać łyżką
Pącz wykonanie:
•do przegotowanej i wystudzonej wody dodać spirytus i sok z cytryny (można troszkę posłodzić)
Masa wykonanie:
•odlać sok z ananasów (jeśli nie będzie pełnej szklanki dodać wody)
•na tym syropie ugotować budyń dodając 1 łyżeczkę cukru i 1łyżeczkę mąki – wystudzić
•w oddzielnym naczyniu utrzeć margarynę i żółtka.
•Potem stopniowo dodawać budyń
•Na końcu dodać pokrojone w drobną kosteczkę ananasy.
Wykonanie bezy
•ubić pianę na sztywno z 1 szklanką cukru
•do ubitych białek dodać 160 g wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
•bezę wyłożyć na wysmarowany oliwą lub masłem papier.
• bezę upiec na złoty kolor.
•kiedy beza jest upieczona zmniejszyć temperaturę i przez jakiś czas ją wysuszać
•na nasączony biszkopt położyć masę, a na wierzch położyć bezę (uważać żeby się nie pokruszyła.
•opruszyć cukrem pudrem
•oddzielić żółtka od białek.
•żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem
•białka ubić z cukrem na sztywno
•żółtka dodać do ubitych białek
•stopniowo dodawać mąkę
•wszystka delikatnie wymieszać łyżką
Pącz wykonanie:
•do przegotowanej i wystudzonej wody dodać spirytus i sok z cytryny (można troszkę posłodzić)
Masa wykonanie:
•odlać sok z ananasów (jeśli nie będzie pełnej szklanki dodać wody)
•na tym syropie ugotować budyń dodając 1 łyżeczkę cukru i 1łyżeczkę mąki – wystudzić
•w oddzielnym naczyniu utrzeć margarynę i żółtka.
•Potem stopniowo dodawać budyń
•Na końcu dodać pokrojone w drobną kosteczkę ananasy.
Wykonanie bezy
•ubić pianę na sztywno z 1 szklanką cukru
•do ubitych białek dodać 160 g wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
•bezę wyłożyć na wysmarowany oliwą lub masłem papier.
• bezę upiec na złoty kolor.
•kiedy beza jest upieczona zmniejszyć temperaturę i przez jakiś czas ją wysuszać
•na nasączony biszkopt położyć masę, a na wierzch położyć bezę (uważać żeby się nie pokruszyła.
•opruszyć cukrem pudrem