Baszka

Baszka

Kucharz
[Przepisów: 13]

Anansowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z kremem i bezą.. Bardzo smaczne

Anansowiec

Składniki:

Anansowiec

 

  • Biszkopt
  • 4 jaja
  • 1 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Pącz
  • ½ szklanki wody przegotowanej wystudzonej
  • spirytus ilość wg uznania
  • trochę soku z cytryny

 

  • Masa
  • 1 puszka ananasów
  • trochę więcej niż ½ budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 margaryna „Kasia”
  • 4 żółtka (białka zostawić do bezy)
  • wiórki kokosowe 2 opakowania po 80 g

 

  • Beza
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 160 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Anansowiec
Biszkopt wykonanie:
•oddzielić żółtka od białek.
•żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem
•białka ubić z cukrem na sztywno
•żółtka dodać do ubitych białek
•stopniowo dodawać mąkę
•wszystka delikatnie wymieszać łyżką

Pącz wykonanie:
•do przegotowanej i wystudzonej wody dodać spirytus i sok z cytryny (można troszkę posłodzić)

Masa wykonanie:
•odlać sok z ananasów (jeśli nie będzie pełnej szklanki dodać wody)
•na tym syropie ugotować budyń dodając 1 łyżeczkę cukru i 1łyżeczkę mąki – wystudzić
•w oddzielnym naczyniu utrzeć margarynę i żółtka.
•Potem stopniowo dodawać budyń
•Na końcu dodać pokrojone w drobną kosteczkę ananasy.

Wykonanie bezy
•ubić pianę na sztywno z 1 szklanką cukru
•do ubitych białek dodać 160 g wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
•bezę wyłożyć na wysmarowany oliwą lub masłem papier.
• bezę upiec na złoty kolor.
•kiedy beza jest upieczona zmniejszyć temperaturę i przez jakiś czas ją wysuszać
•na nasączony biszkopt położyć masę, a na wierzch położyć bezę (uważać żeby się nie pokruszyła.
•opruszyć cukrem pudrem