Sposób przygotowania:
Angielskie bułeczki z rodzynkami - scones
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier, dokładnie wymieszać. Masło posiekać na drobne kawałki, dodać do suchych składników, rozetrzeć. Rodzynki opłukać, dokładnie odsączyć, dodać do składników w misce, wymieszać. 2. Do suchych składników wlać 1/3 mleka (ok. 40 ml), wymieszać, a następnie dodać resztę mleka - tyle by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szybko zagnieść (im dłużej się je zagniata, tym twardsze są babeczki). Ciasto rozwałkować (lub rozbić) na podsypanym mąką blacie na grubość mniej więcej 1,5 cm. Foremką o średnicy 6 cm (lub szklanką) wycinać bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo w czasie pieczenia jeszcze urosną). Wierzchy bułeczek posmarować mlekiem (na przykład za pomocą silikonowego pędzelka). 3. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec prze 12-15 minut na złoty kolor. Sposób ich podania jest dowolny, ja jednak polecam wypróbowaną przeze mnie wersję przedstawioną na zdjęciu - gęsty jogurt grecki + sezonowe owoce. Bułeczki te są także smaczne z konfiturą (najlepiej domową) i bitą śmietanką albo miodem.