czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Bułeczki scones z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Typowo angielskie bułeczki ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy;) Często przygotowuję je na niedzielne śniadanie.

Bułeczki scones z żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki scones z żurawiną

 

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • czubata łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 300g masła,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/4 szklanki mleka, cukier do posypania.

Sposób przygotowania:

Bułeczki scones z żurawiną
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać kółka. Posmarować letnim mlekiem i posypać cukrem. Piec około 20minut w temp. 200st.
Bułeczki scones z żurawiną
Ze składników zagnieść ciasto, formować bułeczki
Bułeczki scones z żurawiną
bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia