jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Bułeczki angielskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułka jako odmiana pszennego pieczywa, wypiekana z drożdży, mleka, wody i mąki pszennej, obsypana ziarnami:)

Bułeczki angielskie

Składniki:

Bułeczki angielskie

 

  • 1 łyżka drożdży instant
  • ½ kg mąki
  • 175 ml wody
  • 175 ml mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajo
  • ziarna sezamu i maku do posypania
  • olej
  • (około 24 bułeczki)

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki angielskie
Wodę i mleko delikatnie razem podgrzać, a potem zalać drożdże i cukier i mieszać, aż do rozpuszczenia drożdży, po czym odstawić na około 10 minut.
Następnie dodać sól, olej, mąkę i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformować małe bułeczki, położyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Jajo rozmącić.
Wyrośnięte bułki posmarować pędzelkiem maczanym w jajku i obsypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, aż do zrumienienia w temperaturze 200°C.