Sposób przygotowania:
Bułeczki angielskie
Wodę i mleko delikatnie razem podgrzać, a potem zalać drożdże i cukier i mieszać, aż do rozpuszczenia drożdży, po czym odstawić na około 10 minut.
Następnie dodać sól, olej, mąkę i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformować małe bułeczki, położyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Jajo rozmącić.
Wyrośnięte bułki posmarować pędzelkiem maczanym w jajku i obsypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, aż do zrumienienia w temperaturze 200°C.
Następnie dodać sól, olej, mąkę i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformować małe bułeczki, położyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Jajo rozmącić.
Wyrośnięte bułki posmarować pędzelkiem maczanym w jajku i obsypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut, aż do zrumienienia w temperaturze 200°C.
luna