Nulek

Nulek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Aniołek - z dedykacją dla niejakiej Magdy G

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aniołek - ciasto wyglądające niewinnie, ale tylko wyglądające... Jak Magda Gessler - niby aniołek, a jednak w środku diablica.

Aniołek - z dedykacją dla niejakiej Magdy G

Składniki:

Aniołek - z dedykacją dla niejakiej Magdy G

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka kartoflanki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 50 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Składniki na krem:

 

  • 3 jaja
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka kartoflanki
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3 szklanki mleka UHT
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny

 

  • 1 małe opakowanie wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Aniołek - z dedykacją dla niejakiej Magdy G
CIASTO: mikserem ubijamy na masę jaja, cukier, śmietanę i kartoflankę.Tłuszcz łączymy z 1/2 mąki tortowej i proszkiem do pieczenia.Dodajemy na zmianę masę jajeczną i resztę mąki, ubijając cały czas, a pod koniec mieszając ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy na 3 jednakowych blaszkach w temperaturze 175 stopni przez 10-15 minut, a potem studzimy. KREM: trzeba ubić jaja ze śmietaną, kartoflanką oraz budyniem. Mleko gotujemy z cukrem i margaryną, a potem - mieszając - dodajemy powoli masę jajeczną.Podgrzewamy jeszcze 2 minuty i studzimy lekko, a potem przekładamy kremem wystudzone placki. Na wierzch dajemy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego!