Sposób przygotowania:
Antar w marynacie z chilli , limonką
Umyć i osuszyć ryby . Zrobić marynatę z 5 łyżek oleju , sokiem z 1/2 cytryny , sosem chilli z limonką i kolendrą i szczyptą pieprzu cytrynowego .Polać ryby i wstawić w zamykanym pojemniku do lodówki na 1 godzinę . Wyjąć rybę z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej i smażyć Antara na chrupko .W ostatniej fazie smażenia dołożyć masło . Podałam z ryżem smażonym - duszonym na bulionie , a następnie doduszonym z marchewką , groszkiem i kukurydzą ( ,,Ryż z warzywami czyli Buniotto " )
zewa
Babciagramolka
To ryba polarna . Do tej pory kupowałam filety z dużych ryb . Tym razem trafiłam małe sztuki . Dałam się namówić . Coś pysznego . Zupełnie bez ości - tylko kręgosłup . Białe mięso rozdziela się w płatki jak u dorsza . Bardzo zdrowa . Ze względu na warunki w których żyje gromadzi specyficzne tłuszcze .