Sposób przygotowania:
Arbuzowy tort na Dzień Dziecka
Biszkopt makowy: Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, do ubitych dodajemy cukier i kolejno żółtka. Na końcu dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem i mak- łączymy delikatnie szpatułką. Pieczemy w tortownicy wyłożonej ( dno) papierem do pieczenia- boków nie smarujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Biszkopt kakaowy: Przygotowujemy tak samo jak makowy i pieczemy w tej samej blaszc. Nie przekrawamy. Masa budyniowa Budyń mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i rozpuszczamy w 1/2 szkl, mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę budyniową i gotujemy, aż masa zgęstnieje- studzimy. Maso ucieramy na puszysto i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masa owocowa: Arbuz kroimy na kawałki, dodajemy cukier, galaretkę, budyń w proszku i miksujemy blenderem na gładką papkę. Zalewamy wodą i ciągle mieszając zagotowujemy. Do gorącej masy dodajemy zmiksowane truskawki, sok z cytryny i studzimy. Gdy masa zacznie tężeć zaczynamy składać tort. Dodatkowo: rozpuszczamy galaretki w 2/3 szklanki wrzątku, wylewamy na talerze i odstawiamy do stężenia Składanie tortu: Podaję warstwy od dołu: 1/blat biszkoptu makowego 2/1/3 masy budyniowej 3/1/2 musu owocowego 4/biszkopt kakaowy 5/1/3 masa budyniowej 6/1/2 musu owocowego 7/drugi blat biszkoptu makowego 8/masa budyniowa 9/kolorowa galaretka pokrojona w kosteczkę