Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Aromatyczna pieczeń barania

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć i po usunięciu błon oraz tłuszczu skropić octem, dobrze natrzeć

Aromatyczna pieczeń barania

Składniki:

Aromatyczna pieczeń barania

 

 

 

 

  • pół łyżeczki mielonej kolendry

 

  • 3 łyżki octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna pieczeń barania
Mięso umyć i po usunięciu błon oraz tłuszczu skropić octem, dobrze natrzeć mieszanką soli, pieprzu, imbiru i kolendry, włożyć do garnka, przykryć, odsta­wić na 1-2 godz. w chłodne miejsce. Czosnek drobno posiekać. Mięso w wie­lu miejscach nakłuć spiczastym nożem i naszpikować czosnkiem. Zrumienić mięso ze wszystkich stron na patelni z rozgrzaną margaryną, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem z patelni i odrobiną wrzątku, wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny. W czasie pieczenia często mięso obracać i polewać sosem z dna naczynia i niewielką ilością gorącej wody. Miękkie mięso przełożyć na gorący półmisek, pokroić w piastry, polać sosem z pieczenia.