Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Aromatyczna pieczeń jagnięca

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2069

Mięso umyć, usunąć ewentualne błony oraz tłuszcz. Sól, pieprz, imbir,

Aromatyczna pieczeń jagnięca

Składniki:

Aromatyczna pieczeń jagnięca

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna pieczeń jagnięca
Mięso umyć, usunąć ewentualne błony oraz tłuszcz. Sól, pieprz, imbir, kolendrę wymieszać i tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso. Następnie skropić je octem, włożyć do zamykanego naczynia i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Czosnek drobno posiekać. Jagnięcinę nakłuć spiczastym nożem i naszpikować posiekanym czosnkiem. Na patelni rozgrzać margarynę i zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Przygotować żaroodporne naczynie - przełożyć do niego mięso, podlać tłuszczem z patelni i odrobiną wrzątku, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 1 godziny. W czasie pieczenia obracać mięso i polewać je wytwarzającym się sosem. W razie potrzeby dodać niewielką ilość gorącej wody. Miękkie mięso przełożyć na gorący półmisek, pokroić w plastry, polać sosem z pieczenia.