gutka94

gutka94

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Aromatyczna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka pięknie pachnie i świetnie smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym:):)oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Aromatyczna szarlotka

Składniki:

Aromatyczna szarlotka

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 16 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • żółtko
  • konfitura jabłkowa
  • filiżanka rodzynek
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • cukier do posypania ciasta
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Aromatyczna szarlotka
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło siekamy nożem na stolnicy. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto.Wkładamy do lodówki na pół godziny. Połową ciasta wykładamy wcześniej wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy do zrumienienia się ciasta. Następnie na lekko ostudzone ciasto posypane bułką tartą wykładamy masę z jabłek, rodzynek i skórki pomarańczowej. Wyrównujemy i posypujemy odrobiną bułki tartej. Całość wykładamy drugą połową ciasta robiąc pasy z ciasta. Posypujemy grubą warstwą cukru i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni. Pieczemy około 16-25 minut aż wierzch się zrumieni. Smacznego!