kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Aromatyczne kotlety wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czasem mam ochotę na coś pysznego...

Aromatyczne kotlety wieprzowe

Składniki:

Aromatyczne kotlety wieprzowe

 

  • 4 kotlety schabowe (po 20 dkg każdy)
  • 80 dkg marchewki
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki winiaku
  • 1 łyzka masła
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 opakowanie puree w proszku (4 porcje na 3/4 l)

Sposób przygotowania:

Aromatyczne kotlety wieprzowe
Siekamy osobno natkę i szczypiorek. Marchewki kroimy sobie w słupki. Kotlety smażymy na oleju tak po 4-5 minut z każdej strony-unikać przypalenia. Na koniec przyprawiamy je sola, pieprzem i majerankiem. Tłuszcz po smażeniu kotletów zalewamy 1/2 szklanki wody,winem i winiakiem.Gotujemy. Dodajemy 1/2 sera i gotować póki sie nie stopi. Potem zagęszczamy mąką z wodą i na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kotlety polewamy odrobina sosu, posypujemy resztą sera żółtego i pieczemy 10 minut w 200*C.Marchewki dusimy 15 minut w małej ilości osolonej lekko wody. Teraz zagotowujemy 2 szklanki wody, wsypujemy do niej 1/2 łyżeczki soli.Zdejmujemy wodę z ognia i wlewamy do niej mleko i wrzucamy masło.Kiedy masło sie stopi wsypujemy puree i przyprawiamy je gałka muszkatołową.. Mięso podajemy z naszą jarzynka, puree i posypane zieleniną. Smacznego!