Sposób przygotowania:
Keczup z pieczonej paprykiETAP 1:
Paprykę ułożyć na blaszce i opiec w piekarniku nagrzanym do 200st około 30 minut po tym czasie zamknąć szczelnie w pojemniku lub foliowym worku i odstawić do wystudzenia, następnie obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
ETAP 2:
Pomidory naciąć na czubku, przelać wrzątkiem i obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki
ETAP 3:
Jabłka obrać i też pokroić na ćwiartki,
ETAP 4:
Jabłka obrać i też pokroić na ćwiartki, a cebulę w piórka i seler w kostkę.
W garnku podgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę razem z selerem, dodać jabłka i pomidory oraz czosnek dosypać wszystkie przyprawy ( liście i ziele angielskie zawinąć w gazę ), gotować godzinę od czasu do czasu mieszając.
ETAP 5:
Po upływie godziny dodać paprykę i gotować kolejne 2 godziny teraz wyjąć gazę z przyprawami i całość dokładnie zmiksować, następnie postawić na malutkim palniku i mieszając odparować do odpowiedniej gęstości. Kiedy keczup osiągnie odpowiednią gęstość dodać ocet i musztardę, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
ETAP 6:
Gorący przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu.