zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Wykwintny pikantny keczup

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały keczup-pomidory obrodziły więc trzeba było je wykorzystać żeby się nie zmarnowały.

Wykwintny pikantny keczup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wykwintny pikantny keczup

 

Sposób przygotowania:

Wykwintny pikantny keczup
Wszystkie warzywa starannie myjemy. Pomidory drobno kroimy lub miksujemy. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce,drobno kroimy. Pomidory gotujemy najpierw bez dodatków a gdy zmniejszą swoją objętość dodajemy warzywa i przyprawy i gotujemy co najmniej 4 godziny na średnim ogniu całość mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie wszystko dokładnie przecieramy przez sito i jeszcze gotujemy przez pół godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Na następny dzień dalej gotujemy przez 2 godziny. (Gdy stwierdzimy że jest zbyt żadki to możemy dodać 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w ostudzonej małej ilości keczupu). W tym czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra-myjemy i parzymy. Gorący keczup wlewamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem aby wystygły. Z podanej ilości wychodzi ok.6-7 słoików.
Wykwintny pikantny keczup
Najlepsze są bardzo dojrzałe pomidory-niekoniecznie jednego gatunku.
Wykwintny pikantny keczup
Warzywa myjemy,obieramy i ścieramy na tarce-ja starłam na grubych oczkach.
Wykwintny pikantny keczup
Sypkie przyprawy najlepiej przygotować w miseczce i je wymieszać.
Wykwintny pikantny keczup
Teraz pozostało tylko gotować i mieszac żeby keczup nam się nie przypalił.