Sposób przygotowania:
Wykwintny pikantny keczup
Wszystkie warzywa starannie myjemy. Pomidory drobno kroimy lub miksujemy. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce,drobno kroimy. Pomidory gotujemy najpierw bez dodatków a gdy zmniejszą swoją objętość dodajemy warzywa i przyprawy i gotujemy co najmniej 4 godziny na średnim ogniu całość mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie wszystko dokładnie przecieramy przez sito i jeszcze gotujemy przez pół godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Na następny dzień dalej gotujemy przez 2 godziny. (Gdy stwierdzimy że jest zbyt żadki to możemy dodać 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w ostudzonej małej ilości keczupu). W tym czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra-myjemy i parzymy. Gorący keczup wlewamy do słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem aby wystygły. Z podanej ilości wychodzi ok.6-7 słoików.