thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Aromatyczny krem z pieczonej dyni w dyni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa o intensywnym smaku, aromacie i kolorze z indyjskimi przyprawami

Aromatyczny krem z pieczonej dyni w dyni

Składniki:

Aromatyczny krem z pieczonej dyni w dyni

 

  • 1 mała okrągła dynia z pomarańczowym miąższem ok. 1,2kg( miąższ 0,8kg)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka kminu indyjskiego
  • 1płaska łyżeczka majeranku
  • 1 biała cebulka
  • 0,7l wody
  • włoszczyzna(mała marchewka, kawałek selera, pietruszki i pora)
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela ang.
  • 1 łyżka śmietany do zup 18%
  • świeży tymianek
  • opcjonalnie: pestki dyni, grzanki

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny krem z pieczonej dyni w dyni
Dynię przeciąć, tak by powstała "pokrywka", usunąć pestki, wydłubać miąższ i umieścić go w misce- ja użyłam do tego ostrego nożyka i łyżeczki do wycinania kulek z owoców:) Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, cebulę na ćwiartki, gotować ok. 25min w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela ang. Można dać kostkę bulionową, ja nie dałam. W tym samym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. W małej miseczce wymieszać składniki marynaty- oliwę, czosnek, curry, kurkumę, kmin. Wlać do miski z dynią, dokładnie wymieszać tak by marynata pokryła wszystkie cząstki dyni. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze, piec 20- 25minut. Z wywaru warzywnego usunąć listki i ziele, dodać upieczoną dynię. Zmiksować na gładki krem, dodać majeranek, spróbować- doprawić solą i pieprzem wg uznania. Przelać do wydrążonej dyniowej wazy, ozdobić śmietaną, listkami tymianku, ja dałam jeszcze wiórki surowej dyni. Można podawać z pestkami dyniowymi lub chrupiącą bagietką.. Zupa ma słodko słonawy smak z wyrazistą, indyjska nutą rozgrzewających przypraw- na chłodne jesienne wieczory. Zupę można przygotować nie tylko w sezonie- miąższ dyni można zamrażać:)

Tagi:

zupa dynia