Sposób przygotowania:
Aromatyczny krem z pieczonej dyni w dyni
Dynię przeciąć, tak by powstała "pokrywka", usunąć pestki, wydłubać miąższ i umieścić go w misce- ja użyłam do tego ostrego nożyka i łyżeczki do wycinania kulek z owoców:) Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, cebulę na ćwiartki, gotować ok. 25min w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela ang. Można dać kostkę bulionową, ja nie dałam. W tym samym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. W małej miseczce wymieszać składniki marynaty- oliwę, czosnek, curry, kurkumę, kmin. Wlać do miski z dynią, dokładnie wymieszać tak by marynata pokryła wszystkie cząstki dyni. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze, piec 20- 25minut. Z wywaru warzywnego usunąć listki i ziele, dodać upieczoną dynię. Zmiksować na gładki krem, dodać majeranek, spróbować- doprawić solą i pieprzem wg uznania. Przelać do wydrążonej dyniowej wazy, ozdobić śmietaną, listkami tymianku, ja dałam jeszcze wiórki surowej dyni. Można podawać z pestkami dyniowymi lub chrupiącą bagietką.. Zupa ma słodko słonawy smak z wyrazistą, indyjska nutą rozgrzewających przypraw- na chłodne jesienne wieczory. Zupę można przygotować nie tylko w sezonie- miąższ dyni można zamrażać:)
Tit
mania
msewka
kropeczka3434