Sposób przygotowania:
Aromatyczny kurczak
Kurczaka opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć na sitku. Następnie obrać czosnek i zmiażdżyć kilka ząbków, a ćwiartkę kostki masła wymieszać z miazgą czosnkową, solą i suszonymi listkami tymianku. Wymieszać ręką i wetrzeć pod skórę w okolicy piersi i nóżek, a nawet wewnątrz kurczaka. Na zewnątrz natrzeć kurczaka solą, pieprzem białym i papryką ostrą mieloną, a na koniec połową majonezu ze słoiczka. Odstawić mięso w dużej misce do lodówki na 3-4 godz.,aby przeszło przyprawami. Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Kurczaka najpierw obsmażyć na kuchence w brytfance, aby w piekarniku nie przywarł. Dopiero potem wstawić brytfankę z drobiem do gorącego piekarnika i nastawić czas pieczenia na 1-1,5 godz. Sprawdzić widelcem pod koniec,czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, wyjąć, podzielić nożycami do drobiu i podawać z jarzynami i ziemniakami z wody lub ryżem.