Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Aromatyczny kurczak w szynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczaka podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Aromatyczny kurczak w szynce

Składniki:

Aromatyczny kurczak w szynce

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny kurczak w szynce
Kurczaka dzielimy na porcje, solimy, otaczamy w mące i smażymy na gorącym maśle lub oleju. Następnie przekładamy go do żaroodpornego naczynia. Szynkę kroimy na kawałki, obsmażamy w tłuszczu i układamy na porcjach kurczaka. Do pozostałego tłuszczu dodajemy drobno posiekaną cebulę, przecier pomidorowy, bazylię oraz trochę wody. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem. Do gotowej potrawy dodajemy śmietanę zmieszaną z startym serem żółtym i ponownie podgrzewamy.