Sposób przygotowania:
Aromatyczny pasztet z cukinii
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulkę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cukinię umieścić w misce, dodać cebulę, pietruszkę, żółtka, olej, ser, bułkę tartą , płatki , drobno pokrojone pomidory i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą cukiniową. Foremki keksówki posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do foremek. Wyrównać wierzch, posypać mieszanką bułki tartej z serem. Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/
edytaha