Sposób przygotowania:
Ayam goreng jawa - Smażony kurczak (Jawa)
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Kolendrę wsypać do miseczki, wymieszać z kurkuma i sola. Kurczaka natrzeć ziołami wymieszanymi z sola i odstawić. Czosnek obrać i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroić. Przełożyć do moździerza, dodać cytronelle i utrzeć na gładką pastę (można rownież zemleć w młynku). Paste przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia ciagle mieszając. Zmniejszyć ogien i gotować przez 2 min. Dodać kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., aż kurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W połowie gotowania odwrocić porcje kurczaka na druga strone. W garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Włożyć porcje kurczaka i smażyć przez 2-3 min. z kazdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem sambal.