Ayam goreng jawa - Smażony kurczak (Jawa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Kolendrę wsypać do miseczki, wymieszać

Ayam goreng jawa - Smażony kurczak (Jawa)

Składniki:

Ayam goreng jawa - Smażony kurczak (Jawa)

 

  • (4 porcje)
  • 1 kg kurczaka
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 8 cebulek szalotek
  • zabek czosnku
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chilli
  • łyżeczka cytronelli
  • 375 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka brazowego cukru
  • olej do głębokiego smazenia

Sposób przygotowania:

Ayam goreng jawa - Smażony kurczak (Jawa)
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Kolendrę wsypać do miseczki, wymieszać z kurkuma i sola. Kurczaka natrzeć ziołami wymieszanymi z sola i odstawić. Czosnek obrać i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroić. Przełożyć do moździerza, dodać cytronelle i utrzeć na gładką pastę (można rownież zemleć w młynku). Paste przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia ciagle mieszając. Zmniejszyć ogien i gotować przez 2 min. Dodać kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., aż kurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W połowie gotowania odwrocić porcje kurczaka na druga strone. W garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Włożyć porcje kurczaka i smażyć przez 2-3 min. z kazdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem sambal.