Sposób przygotowania:
Baba puchowa, parzona250g mąki pszennej sparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć bardzo dokładnie aby nie było grudek. Przykryć i ostudzić. Dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na pulchny krem w ciepłej kąpieli wodnej. Ubite żółtka i pozostałą mąkę dodać do wyrośniętego zaczynu. Całość dobrze wyrobić gdy ciasto odchodzi od ręki i miski dodać stopione masło, rum i sól. Całość dobrze wyrobić i na koniec dodać rodzynki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przegnieść i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15-20 minut (wyrastanie ciasta). Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180-200 stopni i pieczemy ok. 50 minut (próba patyczkiem). Babę po wyłożeniu z formy suto obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy białym lukrem.
SMACZNEGO!
luna
ana9
anemon
Po ilości użytych drożdży w składnikach muszą to być świeże. Ja zrobiłabym z nich rozczyn, ale najlepiej gdyby odpowiedziała Ci autorka przepisu. A, że z zaparzonej mąki wyszła Ci klucha, to nie przejmuj się, tak ma być.
misia14
tak właśnie wychodzi klucha...ewentualnie możesz dodać ciut mleka ale niezbyt dużo razem już z drożdżami świeżymi; cala ta masa nie urośnie tak jak tradycyjny rozczyn...jednak po dodaniu reszty składników i wyrobieniu ładnie wyrasta
ana9