justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Baba wielkanocna z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami, aż staną się białe, a masa gładka i puszysta.

Baba wielkanocna z orzechami

Składniki:

Baba wielkanocna z orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Baba wielkanocna z orzechami
Dodajemy sok z cytryny do utartej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Mieszając wsypujemy przesianą mąką. Formę wykładamy Papierem do pieczenia Paclan i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy babkę ok. 40 min. Kiedy ciasto przybierze złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika i formy. Następnie lukrujemy i dekorujemy połówkami orzechów.