Sposób przygotowania:
Baba ziemniaczana z parówkami i tatrzańską
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcedzić płyn (zrobiłam to na bardzo gęstym sicie). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, obsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym smalcu. Pod koniec dołożyć drobno posiekaną kiełbasę tatrzańską. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Formę do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 stopni z termo obiegiem. Do ziemniaków dodać obsmażoną z cebulą wędlinę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię (masa powinna mieć wysokość około 5 cm). Piec około 70 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej dymki.
marietta
edytaha
Dziękuję Marietto :)