Sposób przygotowania:
Kugelis wg Piotra :
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane ( lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i zostawić by się ustały- zlać płyn.
Boczek pokroić w kostkę ( tak jak skwarki do kraszenia ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim boczek aż wytopi się na rumiane skwarki . Lekko posolić .Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zrumienić .Lekko ostudzić .
Zmieszać utarte ziemniaki , boczek z cebulą i tłuszczem od smażenia , jajkami. Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką .
Rozgrzać piekarnik do 220 * C . Wstawić kugelis . Piec ok 1 godzinę 45 minut do 2 godzin
( zależy od tego jak piekarnik piecze i w jakiej blaszce pieczemy ) .Sprawdzić patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć . Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .
Podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną .
Boczek pokroić w kostkę ( tak jak skwarki do kraszenia ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim boczek aż wytopi się na rumiane skwarki . Lekko posolić .Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zrumienić .Lekko ostudzić .
Zmieszać utarte ziemniaki , boczek z cebulą i tłuszczem od smażenia , jajkami. Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką .
Rozgrzać piekarnik do 220 * C . Wstawić kugelis . Piec ok 1 godzinę 45 minut do 2 godzin
( zależy od tego jak piekarnik piecze i w jakiej blaszce pieczemy ) .Sprawdzić patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć . Poczekać chwilę i wyjąć .Pokroić na plastry .
Podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną .
Mikrula
caroline1983
Babciagramolka
Oj syte - ale pyszne i trudno się oderwać . A jak smakuje odsmażany- mniam