Sposób przygotowania:
Babcine uszka do barszczyku
Suszone grzyby namaczamy w wodzie minimum 2 godziny a następnie w tej samej wodzie gotujemy je aż będą miękkie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Ugotowane grzybki kroimy w kosteczkę.Kapustę zagotowujemy do momentu gdy będzie miękka.Po ugotowaniu kroimy ją. Grzyby , cebulę i kapustę później razem podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiamy. CIASTO : mąkę wsypujemy na stolnicę. Dodajemy jajo, oliwę sol i wodę. Zagniatamy dokładnie.Rozwałkowujemy jak na pierogi po czym kroimy na kwadraty . Na każdy jeden kwadrat nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy w trójkąt , jeden bok odchylamy lekko do tyły. Wstawiamy wodę w garnek, dodajemy do niej łyżkę soli, 4 łyżki oleju. Do gotującej wody wrzucamy nasze uszka . gotujemy aż wypłyną na wierzch.