Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Babcine uszka do barszczyku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne uszka do barszczyku

Babcine uszka do barszczyku

Składniki:

Babcine uszka do barszczyku

 

 

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 jajo
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Babcine uszka do barszczyku
Suszone grzyby namaczamy w wodzie minimum 2 godziny a następnie w tej samej wodzie gotujemy je aż będą miękkie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Ugotowane grzybki kroimy w kosteczkę.Kapustę zagotowujemy do momentu gdy będzie miękka.Po ugotowaniu kroimy ją. Grzyby , cebulę i kapustę później razem podsmażamy na 2 łyżkach masła, doprawiamy. CIASTO : mąkę wsypujemy na stolnicę. Dodajemy jajo, oliwę sol i wodę. Zagniatamy dokładnie.Rozwałkowujemy jak na pierogi po czym kroimy na kwadraty . Na każdy jeden kwadrat nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy w trójkąt , jeden bok odchylamy lekko do tyły. Wstawiamy wodę w garnek, dodajemy do niej łyżkę soli, 4 łyżki oleju. Do gotującej wody wrzucamy nasze uszka . gotujemy aż wypłyną na wierzch.