zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babeczki czekoladowe z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

moje foremki na babeczki chyba z rok leżały w szufladzie. Zdecydowanie bardzo często będą w użyciu.

Babeczki czekoladowe z mango

Składniki:

Babeczki czekoladowe z mango

 

 

  • Masa:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 mango
  • czekolada w młynku do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowe z mango
Do robota z końcówką do siekania wsypać obie mąki, cukier, kakao i sól.
Następnie dodać żółtka i posiekaną zimną Kasię i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto podzielić na 20 kulek.
Włożyć je do foremek na babeczki i dociskając do ścianek wylepić foremki ciastem i nakłuć widelcem.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut.
Wystudzić babeczki w foremkach, a gdy będą zimne wyjąć je z foremek.
Powinny wyjść bez problemu.

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Gdy ma odpowiednią konsystencję dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać ze śmietaną.
Następnie dodać pokrojone w kosteczkę mango i delikatnie je połączyć ze śmietaną, ale mieszać już łyżką.
Na babeczki wykładać łyżką masę lub wyciskać szprycą z końcówką o dość sporym otworze, ( mango może zapychać otworek ).
Na koniec babeczki posypać czekoladą z młynka.