zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Babeczki czekoladowo-bananowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Coś dla łasuchów czekoladowych:) Kakaowe, z kawałkami czekolady z pyszną polewą..

Babeczki czekoladowo-bananowe

Składniki:

Babeczki czekoladowo-bananowe

 

  • 1 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki przesianego kakao
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki oleju

 

  • polewa:
  • 50 ml kremówki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • banan do dekoracji babeczek

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowo-bananowe
Najpierw nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Formę wykładamy papierowymi foremkami lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Czekoladę siekamy na kawałeczki. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę z proszkiem, sól, kakao i cukier. W drugiej misce łączymy mokre składniki - jajka, mleko, zmiażdżonego banana, wanilię i olej. Zawartość naczynia wlewamy do mąki i mieszamy delikatnie np. widelcem. Dosypujemy na koniec kawałki czekolady. Wypełnimy foremki do 3/4 i pieczemy ok. 20 minut. Po przestygnięciu przygotowujemy polewę: podgrzewamy w rondelku śmietankę (ale nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy rozkruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy gęstą polewą babeczki i dekorujemy kawałeczkiem banana skropionego cytryną aby nie ściemniał.