eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Babeczki czekoladowo- kakaowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne babeczki z dodatkiem kawałkami czekolady i kakao.Są idealne na niedzielne spotkania rodzinne przy kawie a nawet herbatce.

Babeczki czekoladowo- kakaowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki czekoladowo- kakaowe

 

  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 czekolada deserowa
  • 1/2 szklanki oleju kujawskiego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowo- kakaowe
W misce wymieszać 5 składników suchych : mąkę z proszkiem, cukier, czekoladę pokrojoną w małą kostkę i kakao. W drugiej misce wymieszać trzepaczką: jajko, mleko, olej. Nastpnie połączyć razem z suchymi składnikami. Foremki na babeczki posmarować masłem i posypać bułką tartą, na te posmarowane foremki nakładać gotową masę ok 2/3 ich objętości .Piec ok 17-20 minutw temperaturze 180 st.
Babeczki czekoladowo- kakaowe
wymieszałam składniki suche razem oraz czekoladą
Babeczki czekoladowo- kakaowe
resztę składników mokrych wymieszałam osobno
Babeczki czekoladowo- kakaowe
potem mokre z suchymi wymieszałam razem na masę
Babeczki czekoladowo- kakaowe
włożyłam gotową masę do foremek i piekłam