Sposób przygotowania:
Babeczki filo z farszem jajecznym
Masło stopić (powinno być chłodne ale płynne). Ciasto filo rozmrażamy. Ciasto filo kroimy w kwadraty o boku 9 cm. Każdy kwadrat smarujemy masłem i nakładamy kolejny tak aby rogi kwadratu nie pokrywały się. Na każdą babeczkę potrzebujemy 3-4 kwadratów posmarowanych masłem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do posmarowanej blaszki na mufinki. Jeżeli mamy formę płytką to wkładamy ciasto do co drugiego wgłębienia aby ciasto z poszczególnych babeczek się nie stykało. Pieczemy na złotobrązowy kolor w temperaturze 170-180 stopni. Studzimy. Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka. Szynkę, ogórki i białko kroimy w bardzo drobną kostkę. Żółtka rozgniatamy dodając jogurt oraz sól i pieprz. Do roztartych żółtek z przyprawami dodajemy pokrojona szynkę, ogórki i białko. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem jajecznym napełniamy wystudzone babeczki filo. Dekorujemy natką pietruszki. Farszu starcza na około 20-25 babeczek. SMACZNEGO!