marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki jajeczne z oliwkami i szynką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto na babeczki wyrobić i zagnieść.Wylepić ciastem spody foremek,wstawić do piekarnika.Zrobić mieszankę jajeczną,wlać na ciasto.P

Babeczki jajeczne z oliwkami i szynką.

Składniki:

Babeczki jajeczne z oliwkami i szynką.

 

  • 25 dag.masła,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 1/3 szklanki śmietany18%,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka,
  • starty ser żółty,
  • 10 dag. oliwek,
  • 10 dag.szynki,
  • tabasco.

Sposób przygotowania:

Babeczki jajeczne z oliwkami i szynką.
Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto,wylepiając jego kawałkami dna foremek na babeczki.Wstawić do piekarnika na 20 min w 200 st.C.W tym czasie zatrzepać jajka z mlekiem,szczyptą soli i startym żółtym serem,pokroić w kostkę szynkę,a odsączone oliwki na plasterki,dodać do masy.Masę wylać do foremek z ciastem stopniowo,by się nie przelała na blachę.Wstawić na 10-15 min i zmniejszyć temp. do 180 st.C.Po upieczeniu wyjąć blachę z zawartością,powyjmować z foremek babeczki,podważając czubkiem noża-muszą być ostudzone.Przed podaniem skropić ich wierzchy tabasco.