szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki kakaowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie babeczki są ciekawym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów.

Babeczki kakaowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki kakaowo-bananowe

 

  • 3 przejrzałe banany
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 80 g brązowego cukru
  • 225g mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kefiru naturalnego lub jogurtu

Sposób przygotowania:

Babeczki kakaowo-bananowe
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sode i kakao. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszac. Banany obieramy, rozgniatamy na papke, można to zrobić widelcem. Do bananów dodajemy olej i jajka i dokładnie mieszamy. Wlewamy masę bananową do miski z mąką i mieszamy, aż wszystkie składniki nam się polaczą. Ciasto przekładmy do foremek i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.
Babeczki kakaowo-bananowe
Potrzebujemy make olej jajka kakao i oczywiscie banany
Babeczki kakaowo-bananowe
Składniki suche dokladnie ze sobą mieszamy.
Babeczki kakaowo-bananowe
Banany rozgniatamy na pakpe, mozna to zrobic widelcem.
Babeczki kakaowo-bananowe
Mase bananowa przelewamy do maki i mieszamy calosc.

Tagi:

jajko jajka