Sposób przygotowania:
Babeczki keksowe z kolorowymi dodatkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu. Zrobić dołek i wbić cztery żółtka oddzielone od białek, które to użyję później, następnie dodać cukier waniliowy, śmietankę 30% i szczyptę soli. Zanim się wyrobi ciasto, dodać kandyzowane owoce lub fiołki, a czasem nawet imbir, po za tym posiekać odmierzoną garstkę orzechów laskowych lub włoskich oraz dodać posiekaną czekoladę deserową bez dodatków.
Po dodaniu tych kolorowych dodatków wyrabiać ciasto oraz zagnieść je w kulę. Zapakować je do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Foremki faliste do babeczek kruchych natrzeć resztką tłuszczu na papierku i wysypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a ciasto po wyjęciu rozwałkować lekko i rwać na kawałki, którymi to wylepiać spody i brzegi foremek.
Posmarować wierzchy ciastek rozmąconym białkiem na pędzelku. Poustawiać blaszki z ciastem na kratce lub na blasze i piec z ok.15-25 min.
Po upieczeniu wyjąć foremki za pomocą szczypców i po ostudzeniu wybić delkatnie babeczki na tacę lub talerz płaski.
Po dodaniu tych kolorowych dodatków wyrabiać ciasto oraz zagnieść je w kulę. Zapakować je do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Foremki faliste do babeczek kruchych natrzeć resztką tłuszczu na papierku i wysypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, a ciasto po wyjęciu rozwałkować lekko i rwać na kawałki, którymi to wylepiać spody i brzegi foremek.
Posmarować wierzchy ciastek rozmąconym białkiem na pędzelku. Poustawiać blaszki z ciastem na kratce lub na blasze i piec z ok.15-25 min.
Po upieczeniu wyjąć foremki za pomocą szczypców i po ostudzeniu wybić delkatnie babeczki na tacę lub talerz płaski.