SUPERPRZEPIS

Muffiny z serem twarogowym

  • 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Muffiny z serem twarogowym Więcej zdjęć (5)

Przepis zaczerpnięty z bloga moje wypieki.com. Muffiny przepyszne!

Składniki:

Muffiny z serem twarogowym

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół małego opakowania cukru wanilinowego
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • NADZIENIE:
  • 25 dag sera twarogowego
  • 1 żółtko
  • pół małego opakowania cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Muffiny z serem twarogowym
Blachę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Twaróg wymieszałam z cukrem wanilinowym i żółtkiem. Do jednej miski wsypałam przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, wymieszałam. Do drugiej miski wlałam stopione, przestudzone masło, mleko i jajka, roztrzepałam i przelałam do miski z sypkimi składnikami. Wymieszałam tylko tyle, żeby składniki się połączyły (pozostały nawet małe grudki). Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Do papilotek nałożyłam najpierw po łyżce ciasta, potem po łyżce nadzienia serowego. Na serze rozłożyłam resztę ciasta. Muffinki piekłam 25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam je patyczkiem. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno następnego dnia.
Muffiny z serem twarogowym
Twaróg wymieszałam z żółtkiem i cukrem wanilinowym.
Muffiny z serem twarogowym
Roztrzepane płynne składniki przelałam do miski ze składnikami suchymi.
Muffiny z serem twarogowym
Do papilotek nałożyłam po łyżce ciasta a następnie po łyżce sera.
Muffiny z serem twarogowym
Na wierzchu rozłożyłam resztę ciasta i wstawiłam blaszkę do piekarnika.