Mienta

Mienta

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Babeczki nadziewane kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa świetnie nadaję się na imprezy, polecam :)

Babeczki nadziewane kurczakiem

Składniki:

Babeczki nadziewane kurczakiem

 

  • ciasto francuskie
  • pierś z kurczaka
  • duża łyżka musztardy
  • 100 ml białego wina
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Babeczki nadziewane kurczakiem
Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą i wyciśniętym czosnkiem. Do mieszanki wrzucamy, pokrojonego ma małą kosteczkę kurczaka i dokładnie mieszamy a by marynata obtoczyła wszystkie kawałeczki. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni i wlewamy wino i dusimy do czasu aż mięso wchłonie sos. Z ciasta francuskiego wykrawamy (za pomocą dużego kubka) koła i wkładamy je w wysmarowane masłem foremki do muffinek. Nakładamy w te babeczki wystudzonego kurczaka i dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Resztkami ciasta zakrywamy górę ale tak by były małe dziurki na odparowanie. Ja zrobiłam to "byle jak" a efekt po upieczeniu jest naprawdę fajny ;) Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( aż ciasto francuskie będzie dobre). Smacznego :)