szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki odrywane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To ciasto drożdżowe to mój sprawdzony przepis więc już wielokrotnie go wykorzystywałam, tym razem ze słodkimi kosztelami.

Babeczki odrywane z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki odrywane z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Babeczki odrywane z jabłkami
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem a nastepnie ciepłym mlekiem. Po wyrośnięciu - ok 15 minut dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pod przykryciem odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. W między czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kromy na połówki lub mniejsze kawałki. Po tym czasie ciasto wałkujemy i dzielimy na małe części. Nakładamy na każdą część połówkę jabłka, ewentualnie możemy posypać jeszcze delikatnie jabłka cukrem . Formujemy małe sakiewki, które układamy na blaszce, łączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. 
Babeczki odrywane z jabłkami
Ciasto rozwałkowujemy na placuszki i kładziemy na nim jabłko
Babeczki odrywane z jabłkami
Zamykamy jabłka w cieście tworzac sakiewki
Babeczki odrywane z jabłkami
Układamy bułeczki łączeniem do dołu na blaszce
Babeczki odrywane z jabłkami
Smarujemy wierzch bułeczek żółtkiem i pieczemy