jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babeczki owocowe glazurowane miodem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne babeczki owocowe glazurowane miodem to wspaniały deser w letni dzień

Babeczki owocowe glazurowane miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki owocowe glazurowane miodem

 

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duże jajo
  • 150 g cukru
  • 150 ml kefiru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 200 g porzeczek różowych i czarnych
  • 3 łyżki półpłynnego miodu
  • agrest do dekoracji

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki owocowe glazurowane miodem
Mieszamy mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszam jajo z cukrem, kefirem i 4 łyżkami oleju. Do płynnej masy wsypujemy mąkę - mieszamy. Dodajemy umyte i obrane porzeczki, mieszamy. Myjemy i obieramy agrest. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotami. Na wierzch każdej babeczki układamy umyty i obrany wcześniej agrest. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min. Wyjmujemy je, gdy będą rumiane. Po lekkim przestudzeniu smarujemy babeczki miodem.
Babeczki owocowe glazurowane miodem
Do płynnej masy wsypujemy mąkę - mieszamy. Dodajemy umyte i obrane porzeczki, mieszamy.
Babeczki owocowe glazurowane miodem
Myjemy i obieramy agrest, który iłożymy na wierzchu.
Babeczki owocowe glazurowane miodem
Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotami. Na wierzch każdej babeczki układamy umyty i obrany wcześniej agrest.
Babeczki owocowe glazurowane miodem
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.